Het ‘klettert’ bij Club Brugge: iedereen in de war

Het ‘klettert’ bij Club Brugge: iedereen in de war

Igor Thiago is wellicht de meest omstreden en beschimpte speler bij Club Brugge dit seizoen. Hij wordt bekritiseerd door fans en analisten door zijn onbeholpen speelstijl en matige afwerking voor het doel. Coach Ronny Deila neemt hem echter altijd in bescherming, hij prijst zijn werkethiek en ziet potentieel in Thiago als topspits.

Desondanks is Club Brugge de zoektocht naar een nieuwe nummer negen gestart en overweegt Blauw-Zwart versterking in de winterstop. Thiago lijkt zich ondanks zijn moeilijkheden te herpakken, getuige zijn doelpunten en goede prestaties in de laatste wedstrijden.

Iedereen raakt in de war van Thiago

Igor Thiago leek op papier de gedroomde aanwinst voor Club Brugge, een spits die voldoet aan alle criteria waar de club zo lang zocht op de transfermarkt.

Naast zijn neus voor doelpunten, beschikte de Braziliaanse spits ook over indrukwekkende fysieke capaciteiten en een grote mate van balvastheid, waardoor hij een waardevol aanspeelpunt kon zijn voor de ploeg.

Met zijn lengte van 1,88 meter heeft hij een indrukwekkende fysieke gestalte die hem in staat stelt om uitstekend te koppen en duels te winnen. Vesko Valchev, clubwatcher voor het Bulgaarse Darik Radio, vertelde aan Het Nieuwsblad dat hij er niet aan twijfelt dat hij de beste spits van België kan worden.

Tijdens de voorbereiding en het seizoensbegin bij Club Brugge wist Thiago allesbehalve te overtuigen. Het Laatste Nieuws stelde vast dat zowel het enthousiasme bij de fans als bij de waarnemers stevig bekoeld was na zijn eerste prestaties.

Hoewel Thiago nuttig bleek te zijn in de afwerking en het vasthouden van de bal, was zijn algemene impact ontoereikend. “Is het nu Thia-go of Thia-no-go?” schreef Het Laatste Nieuws. “Als hij die zaken bij momenten dan toch laat zien, raakt iedereen helemaal in de war.”

Ludo Vandewalle, chef voetbal bij Het Nieuwsblad, stelde vast dat hij nog altijd naar zijn sterke wedstrijd met Ludogorets tegen Anderlecht van vorig seizoen moest verwijzen om aan te tonen dat hij wel degelijk de capaciteiten heeft om bij Club Brugge te slagen.

“De Braziliaan blijft een mysterie. Als pivot is hij nuttig, zonder meer. Hij heeft diepgang. Toont werkkracht”, aldus Het Nieuwsblad. “Maar evengoed doet hij de ­simpelste dingen fout en was hij niet erg scherp in de box - toch een manco voor een spits.”

“Thiago heeft, cru gesteld, meer gebreken dan kwaliteiten”, stelde de krant later.

Kritiek kent hoogtepunt: Thiago zorgt voor ‘gekletter’ op het veld

De kritiek op Igor Thiago bereikte eind september een hoogtepunt, en zelfs het publiek van Club Brugge liet van zich horen. Coach Ronny Deila nam openlijk de verdediging van zijn spits op en vroeg om geduld.

“Geef Igor tijd”, zei de coach. “Ik zie ook wel dat er dingen beter kunnen, maar hij zat vorig jaar in Bulgarije – daar is het niveau low. Als je een aanvaller wil die er staat vanaf dag één, moet je meer besteden dan wij aan Thiago.”

Thiago kreeg veel kritiek, vooral vanwege zijn speelstijl die weinig technisch verfijnd oogt en een soms inefficiënte afwerking voor het doel, ondanks de aanzienlijke transfersom van bijna acht miljoen euro.

Hoewel zijn stijl misschien niet altijd esthetisch is, weet de spits op andere manieren impact te maken bij Club Brugge. Igor Thiago onderscheidt zich keer op keer door zijn enorme werkkracht en voorbeeldige professionele houding.

Hij laat zich nooit uit zijn lood slaan door tegenstanders, die hem vaak stevig aanpakken in duels, en blijft altijd gefocust. Bovendien kan hij in de omschakeling het verschil maken in de rug van de verdediging. De Morgen merkte op dat Thiago op het veld voor 'gekletter' zorgt.

“De Braziliaan loopt door een muur als het moet, dus zéker door een tegenspeler.” Door die enorme powerplay, vele high intensity runs, en gemaalde kilometers raakte Thiago al snel moegestreden dit seizoen, wat ook blijkt uit zijn fysieke parameters.

Hierdoor ontbrak hij frisheid in zijn acties en in de afwerking voor het doel. Bovendien was Thiago het niet gewend om op dit niveau zo vaak met hoge ­intensiteit in actie te komen. “Dan kan het weleens gebeuren dat die versnelling net iets minder is”, aldus Het Nieuwsblad.

Deila vindt Thiago een topspits, Club Brugge zoekt nieuwe nummer negen

“Hij wil het te graag”, stelde Ronny Deila. “Igor heeft nog nooit in zo'n grote club gespeeld, we gaan met hem aan de slag. Op zijn attitude is niks aan te merken, het komt wel goed”, nam de coach zijn spits andermaal in bescherming.

Er zijn enkele aspecten waarin Igor Thiago zich stevig moet verbeteren, zoals het bijhouden van de bal, simpeler spelen, meer in de zestienmeter en klinischer worden in de afwerking. “Ik vind hem een topspits. Elke aanvaller of elke ploeg heeft een periode waarin het moeilijk gaat.”

Ondanks deze positieve en steunende woorden van Deila heeft Club Brugge onlangs besloten op zoek te gaan naar een nieuwe spits, gezien de ondermaatse prestaties van zowel Thiago als Ferran Jutgla dit seizoen.

“Als beide nummer negens qua niveau en productiviteit niet snel beter doen, dan is het aannemelijk dat Club in de winter een extra spits inlijft”, aldus Het Laatste Nieuws.

Volgens Het Nieuwsblad gelooft Club Brugge echter dat Thiago en Jutgla intrinsiek de juiste kwaliteiten hebben voor een Belgische topploeg en dat het duo zeker niet is afgeschreven. Desalniettemin heeft Blauw-Zwart wel dringend behoefte aan een doelpuntenmaker die blindelings scoort.

Thiago geeft wel blijk van een grote verantwoordelijkheidszin. Na een reeks van 11 wedstrijden zonder doelpunt (de bekerwedstrijd tegen Beerschot buiten beschouwing gelaten), eiste hij tegen Lugano een strafschop op, die hij ook benutte.

Maar na dit doelpunt bleef Thiago kans na kans missen, en zelfs Het Laatste Nieuws vroeg zich af of het nog wel goed zou komen met de Braziliaan.

Igor Thiago zit  al aan dertien goals dit seizoen bij Club Brugge

Ronny Deila heeft altijd het vertrouwen gehouden in Igor Thiago en heeft publiekelijk steeds zijn spits gesteund. Eind november nam de coach het initiatief om tijdens trainingen meer te focussen op ‘finishing’, en toen waren er op de oefenvelden effectief veel doelpunten gevallen.

Sindsdien heeft de Braziliaan in de drie oorbije wedstrijden tegen Besiktas, Standard en Zulte Waregem gezamenlijk vijf doelpunten gescoord.

“Eenmaal de Bruggelingen een Europese hymne horen, is er een gedaanteverwisseling. De exponent was Igor Thiago, spits van beroep, en dan moet je doelpunten maken, wat in eigen land te zelden lukt”, schreef Het Nieuwsblad na de match tegen Besiktas, waarin Thiago twee keer scoorde.

Tegen Standard knokte hij keihard en was hij nuttig als aanspeelpunt. Dezelfde krant zag dat Thiago duidelijk stappen zet in het voetballend gedeelte en dat hij zelfs een staande ovatie kreeg van het thuispubliek. Ook in de bekerwedstrijd tegen Zulte Waregem kreeg de Braziliaan een staande ovatie na zijn twee goals.

Slechts twee maanden geleden was hij het mikpunt van spot, maar de recente prestaties laten zien hoe snel dingen kunnen veranderen. Hij toont zich vandaag veel completer en zelfbewuster.

Momenteel tikt Thiago af op 13 doelpunten dit seizoen (5 Europees, 5 in de competitie en 3 in de beker), wat op zich een acceptabel aantal is op 29 wedstrijden.

Het scorend vermogen bij Club Brugge werd eerder als een probleem beschreven door Het Nieuwsblad. “Heb je voorin een garantie op pakweg vijftien à twintig doelpunten rondlopen, dan wordt het leven een pak makkelijker.”

Met 13 doelpunten zit de Braziliaan daar dus niet erg ver vandaan …

POLL: De huidige Thiago is een meerwaarde voor Club Brugge

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Rasmussen onthult dé grote kracht van Blessin bij Union
Rasmussen onthult dé grote kracht van Blessin bij Union

Vorig seizoen schopte Union het knap tot de kwartfinale van de Europa League, maar om dit seizoen ...

3
3
Nieuwe nachtmerrie Gent: "Eruit tegen Pro League Veteranen"
Nieuwe nachtmerrie Gent: "Eruit tegen Pro League Veteranen"

AA Gent pakte vorig weekend in Eupen eindelijk zijn eerste overwinning van 2024 en dat gaf de ...

144
144
Courtois zet opnieuw enorme stap richting rentree
Courtois zet opnieuw enorme stap richting rentree

Thibaut Courtois kwam het voorbije halfjaar niet langer in het nieuws omwille van zijn sportieve ...

60
60
'Westerlo moet alweer offensieve domper slikken'
'Westerlo moet alweer offensieve domper slikken'

Westerlo wou dit seizoen opnieuw meedraaien in de subtop nadat het zich vorig seizoen knap in de top ...

45
45
<strong>‘Krediet is helemaal op: Riemer flikkert hem uit de ploeg’</strong>
‘Krediet is helemaal op: Riemer flikkert hem uit de ploeg’

Kristian Arnstad, nochtans een favoriet van coach Brian Riemer bij Anderlecht, kreeg nauwelijks ...

401
401
Mangala verklaart verrassende keuze voor Lyon
Mangala verklaart verrassende keuze voor Lyon

Een aantal Rode Duivels waagden zich tijdens de wintermercato aan een transfer, altijd een riskante ...

47
47
AA Gent met Roef en Tissoudali op zoek naar kwalificatie
AA Gent met Roef en Tissoudali op zoek naar kwalificatie

AA Gent moet uitzonderlijk woensdagavond al aan de bak in de Conference League, want om ...

60
60
Frankfurt-coach waarschuwt om deze reden voor Union SG
Frankfurt-coach waarschuwt om deze reden voor Union SG

Union SG is aan zet. De Brusselaars spelen morgenavond in de Conference League tegen Eintracht ...

53
53
Anderlecht: zo gaan Mariman & co het aanpakken op Neerpede
Anderlecht: zo gaan Mariman & co het aanpakken op Neerpede

Bij RSC Anderlecht werd Jean Kindermans op straat gezet. De man maakte van Neerpede een van de beste ...

285
285
Schmeichel: "Daarom koos ik voor Anderlecht"
Schmeichel: "Daarom koos ik voor Anderlecht"

Kasper Schmeichel kreeg al (te) snel bakken kritiek over zich heen. De Deense doelman laat echter al ...

388
388
EK-verrassing bij België? "Tuurlijk maak ik een kans"
EK-verrassing bij België? "Tuurlijk maak ik een kans"

Er zijn een aantal Belgen die plots indruk maken in topcompetities. E&eacute;n van hen is Sambi ...

123
123
Hallo Tedesco? "Hij heeft een uniek profiel"
Hallo Tedesco? "Hij heeft een uniek profiel"

Bij de Rode Duivels heeft Domenico Tedesco op enkele posities heel veel weelde. Vooraan klopt er een ...

91
91
Cuypers geeft dé reden voor vertrek van AA Gent naar Chicago
Cuypers geeft dé reden voor vertrek van AA Gent naar Chicago

Hugo Cuypers maakte de overstap van AA Gent naar Chicago Fire. De aanvaller deed het zeer goed in de ...

478
478
Club, Union, Anderlecht en Gent halen Europees recordbedrag binnen
Club, Union, Anderlecht en Gent halen Europees recordbedrag binnen

De komende dagen kunnen AA Gent en Union zich plaatsen voor de achtste finales van de Conference ...

364
364
Bormans doet straffe uitspraak over ambities Union
Bormans doet straffe uitspraak over ambities Union

De komende dagen mogen de Belgische clubs weer aan de bak in Europa. Woensdagavond speelt AA Gent al ...

123
123