‘Anderlecht akkoord met ‘succestransfer’: deal in januari’

‘Anderlecht akkoord met ‘succestransfer’: deal in januari’

Justin Lonwijk bevindt zich momenteel in een uitzichtloze situatie bij Anderlecht, waar hij meetraint met de U23 en deel uitmaakt van de B-kern.

De huurperiode van de voormalige succestransfer van Jesper Fredberg lijkt vroegtijdig te stoppen, aangezien Dinamo Kiev geen bezwaar lijkt te hebben tegen het beëindigen van het huurcontract. 

Jesper Fredberg moet echter nog een geschikte kandidaat-overnemer vinden voor Lonwijk in januari, maar ook die vooruitzichten lijken gunstig te zijn.

Lonwijk was hét toptarget van Anderlecht in de zomermercato

Justin Lonwijk was de eerste versterking voor het centrale middenveld van Anderlecht dit seizoen.

Jesper Fredberg toonde al in januari interesse om hem naar Anderlecht te halen, maar in de zomermercato slaagde de CEO Sports er uiteindelijk in om de deal te sluiten door Lonwijk voor één seizoen te huren van Dinamo Kiev, met een aankoopoptie van 2,5 miljoen euro.

Fredberg was goed bekend met de kwaliteiten van Lonwijk uit hun gezamenlijke periode bij Viborg FF, en de Nederlander wordt nog steeds beschouwd als een van de grootste succesverhalen in de carrière van Fredberg als sportief directeur.

Vorige zomer koos Fredberg ervoor om Lonwijk aan te trekken boven spelers zoals Sergei Sidorchuk, die via makelaar Sergej Serebrennikov werd aangeboden in het Lotto Park. Dit omdat Anderlecht altijd al de voorkeur gaf aan het specifieke profiel van Lonwijk, nota bene een ploeggenoot van Sidorchuk (nu KVC Westerlo) bij Dinamo Kiev.

“Het is een type die we zochten”, zei Brian Riemer na de aankomst van Lonwijk bij Anderlecht. De Nederlander staat bekend als een dynamische middenvelder met uitstekende technische vaardigheden, en werd gehaald als vervanger van Yari Verschaeren. Hij combineert lengte, fysieke kracht en power.

Lonwijk is een veelzijdige middenvelder die op meerdere posities kan spelen, zowel als flankspeler, op de nummer tien-positie en zelfs net achter de spitsen. Hij is een box-to-box-speler met een goed gevoel voor positie en heeft nog veel potentieel om te groeien.

Lonwijk kan ook uitpakken met leuke dribbels en overstapjes om van te smullen. Hij is geen pure spelverdeler met flitsende acties, maar eerder een rijzige, elegante en verfijnde middenvelder die veel terrein kan bestrijken.

Lonwijk is groot (1,89 m) en een getalenteerde atleet die, wanneer hij fit is, van de ene naar de andere kant van het veld kan gaan en druk kan uitoefenen op de tegenstander. Bovendien beschikt hij technisch gezien over bovengemiddelde vaardigheden voor een speler van zijn gestalte.

“Enkel bij een epidemie krijgt Lonwijk een plek op de bank”

Lonwijk kwam aan in het Lotto Park zonder voorbereiding en wedstrijdritme in de benen, wat resulteerde in beperkte speeltijd bij Anderlecht. In de topwedstrijd tegen Antwerp FC mocht hij een halfuur invallen en toonde hij veelbelovende zaken.

Hij liet twee fraaie technische hoogstandjes zien en hij was sterk in de duels. Zijn handelingssnelheid was weliswaar nog wat laag, maar voor een speler die maandenlang niet had gespeeld, was zijn eerste optreden in een topwedstrijd zeker hoopgevend.

“Als de nieuwkomer Lonwijk die eerste indruk van gisteren kan bevestigen en fysiek klaar is, zal hij snel in de basiself staan”, merkte Peter Vandenbempt toen op bij Sporza. “Het is een mooie, rijzige en stevige speler - die meteen aanwezig was en met zijn techniek druk kon uitoefenen op Antwerp. Dat zou een stevige aanwinst zijn.”

In een poging om zijn fysieke en conditionele achterstand in te halen, kreeg Lonwijk ook speeltijd in de volgende wedstrijd tegen Sint-Truiden. Maar zoals gevreesd, en misschien ook verwacht, kampte hij snel met overbelasting.

Verder in de zomermercato haalde Anderlecht nog Thomas Delaney, Mats Rits en Alexis Flips, wat resulteerde in serieuze concurrentie voor Lonwijk. Daarnaast bloeide Théo Leoni op en beschikte Brian Riemer over spelers als Amadou Diawara, Kristian Arnstad, Majeed Ashimeru, Francis Amuzu, Anders Dreyer en Thorgan Hazard.

Lonwijk besefte dat hij niet meer in de rotatie zat en zelfs onder de radar van Riemer viel. “Er zou bijna een epidemie moeten uitbreken om zelfs maar simpelweg een plek op de bank te krijgen”, voorspelde La Dernière Heure zelfs.

Een kwestie van kwaliteit, niet van fysiek of conditie

Sacha Iakovenko, voormalig speler van Anderlecht en de makelaar van Justin Lonwijk, bleef optimistisch en positief over zijn cliënt. “De supporters van Anderlecht zullen nog meer van zijn kwaliteiten ontdekken”, zei de Oekraïner in La Dernière Heure.

Na zijn invalbeurten tegen Antwerp FC (29') en Sint-Truiden (1') kreeg Lonwijk nog een invalbeurt van 9 minuten tegen KAS Eupen, maar daarna verscheen hij niet meer op het wedstrijdblad bij Anderlecht.

“Hij heeft veel pech gehad”, zei Brian Riemer voor de uitwedstrijd tegen Eupen, waar Lonwijk zijn grote comeback maakte in de selectie na vijf gemiste wedstrijden. “Zijn blessure kwam op een heel slecht moment voor hem.”

Er zou geen sprake meer zijn van een terugval in zijn conditie of fysiek, maar eerder van hevige concurrentie binnen de Anderlecht-selectie. Het lijkt dus een kwestie van kwaliteit te zijn waarom Lonwijk er niet in slaagt om zelfs maar een plaats op de bank op te eisen en zich op te werpen als een geduchte concurrent voor andere spelers.

Zelfs in de bekerwedstrijd tegen La Louvière, waarin Anderlecht met een veredeld B-elftal speelde, werd Lonwijk niet opgeroepen door Riemer. In totaal speelde hij slechts 39 minuten voor Sporting en het is duidelijk dat hij zich in een uitzichtloze situatie bevindt in Brussel.

Het Laatste Nieuws merkte op dat in zijn omgeving valt te horen dat Justin Lonwijk echter graag in Anderlecht is. Hij wil vechten voor zijn plaats.

L'Avenir: Dinamo Kiev en Anderlecht bereiken akkoord

Het Nieuwsblad wijst erop of het misschien beter is om de uitleenbeurt van Justin Lonwijk in januari al te beëindigen. Le Soir meldt dat Lonwijk al een tijdje meetraint bij de U23 en definitief naar de B-kern is verwezen.

Het is nu al duidelijk dat Anderlecht de aankoopoptie van 2,5 miljoen euro niet zal lichten, en voor de carrière van Lonwijk zou het wellicht beter zijn om zich te richten op zijn persoonlijke situatie.

In dat geval zal Anderlecht een akkoord moeten bereiken met Dinamo Kiev en zelf op zoek moeten gaan naar een kandidaat-overnemer in januari om zijn huurcontract over te dragen.

In deze context meldt L'Avenir alvast dat er sprake is van buitenlandse interesse, en Dinamo Kiev lijkt zich niet te verzetten tegen het beëindigen van het huurcontract van Lonwijk bij Anderlecht. Dit lijkt logisch gezien het feit dat de 23-jarige absoluut niet in de plannen van Brian Riemer voorkomt en zijn marktwaarde al maanden stevig afneemt.

POLL: De transfer van Lonwijk was een compleet verkeerde inschatting van Fredberg

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Nieuwe nachtmerrie Gent: "Eruit tegen Pro League Veteranen"
Nieuwe nachtmerrie Gent: "Eruit tegen Pro League Veteranen"

AA Gent pakte vorig weekend in Eupen eindelijk zijn eerste overwinning van 2024 en dat gaf de ...

108
108
Courtois zet opnieuw enorme stap richting rentree
Courtois zet opnieuw enorme stap richting rentree

Thibaut Courtois kwam het voorbije halfjaar niet langer in het nieuws omwille van zijn sportieve ...

48
48
'Westerlo moet alweer offensieve domper slikken'
'Westerlo moet alweer offensieve domper slikken'

Westerlo wou dit seizoen opnieuw meedraaien in de subtop nadat het zich vorig seizoen knap in de top ...

39
39
<strong>‘Krediet is helemaal op: Riemer flikkert hem uit de ploeg’</strong>
‘Krediet is helemaal op: Riemer flikkert hem uit de ploeg’

Kristian Arnstad, nochtans een favoriet van coach Brian Riemer bij Anderlecht, kreeg nauwelijks ...

357
357
Mangala verklaart verrassende keuze voor Lyon
Mangala verklaart verrassende keuze voor Lyon

Een aantal Rode Duivels waagden zich tijdens de wintermercato aan een transfer, altijd een riskante ...

43
43
AA Gent met Roef en Tissoudali op zoek naar kwalificatie
AA Gent met Roef en Tissoudali op zoek naar kwalificatie

AA Gent moet uitzonderlijk woensdagavond al aan de bak in de Conference League, want om ...

59
59
Frankfurt-coach waarschuwt om deze reden voor Union SG
Frankfurt-coach waarschuwt om deze reden voor Union SG

Union SG is aan zet. De Brusselaars spelen morgenavond in de Conference League tegen Eintracht ...

50
50
Anderlecht: zo gaan Mariman & co het aanpakken op Neerpede
Anderlecht: zo gaan Mariman & co het aanpakken op Neerpede

Bij RSC Anderlecht werd Jean Kindermans op straat gezet. De man maakte van Neerpede een van de beste ...

265
265
Schmeichel: "Daarom koos ik voor Anderlecht"
Schmeichel: "Daarom koos ik voor Anderlecht"

Kasper Schmeichel kreeg al (te) snel bakken kritiek over zich heen. De Deense doelman laat echter al ...

369
369
EK-verrassing bij België? "Tuurlijk maak ik een kans"
EK-verrassing bij België? "Tuurlijk maak ik een kans"

Er zijn een aantal Belgen die plots indruk maken in topcompetities. E&eacute;n van hen is Sambi ...

118
118
Hallo Tedesco? "Hij heeft een uniek profiel"
Hallo Tedesco? "Hij heeft een uniek profiel"

Bij de Rode Duivels heeft Domenico Tedesco op enkele posities heel veel weelde. Vooraan klopt er een ...

85
85
Cuypers geeft dé reden voor vertrek van AA Gent naar Chicago
Cuypers geeft dé reden voor vertrek van AA Gent naar Chicago

Hugo Cuypers maakte de overstap van AA Gent naar Chicago Fire. De aanvaller deed het zeer goed in de ...

467
467
Club, Union, Anderlecht en Gent halen Europees recordbedrag binnen
Club, Union, Anderlecht en Gent halen Europees recordbedrag binnen

De komende dagen kunnen AA Gent en Union zich plaatsen voor de achtste finales van de Conference ...

357
357
Bormans doet straffe uitspraak over ambities Union
Bormans doet straffe uitspraak over ambities Union

De komende dagen mogen de Belgische clubs weer aan de bak in Europa. Woensdagavond speelt AA Gent al ...

121
121
Still flirt weer openlijk met vertrek bij Reims
Still flirt weer openlijk met vertrek bij Reims

Dit seizoen gooit Will Still alweer hoge ogen met Stade Reims. De jonge Belgische trainer wist zijn ...

62
62