Anderlecht schrikt: omstreden speler gooit alle remmen los

Anderlecht schrikt: omstreden speler gooit alle remmen los

Anderlecht verraste door de controversiële keuze om Kasper Schmeichel op te stellen eerste doelman, maar al snel kwam er kritiek op zijn prestaties. Ondanks de grote controverse bleef de staff voor hem kiezen door zijn ervaring en charisma.

In de voorbije weken heeft Schmeichel echter laten zien waarom hij als een van de beste doelmannen in de Jupiler Pro League mag worden beschouwd, met indrukwekkende prestaties en stijgende statistieken.

Schmeichel kost geen punten, maar hij pakt er ook geen

Na zijn aankomst in het Lotto Park kreeg Kasper Schmeichel meteen een basisplaats bij Anderlecht zodra hij fit werd bevonden na een blessure aan de ribben. Dit gebeurde zelfs meteen in de Klassieker tegen Club Brugge, waardoor Maxime Dupé onmiddellijk zijn plaats onder de lat moest afstaan.

“Behoudens een blessure zet Riemer hem (Schmeichel, red.) dit seizoen niet meer uit de ploeg”, voorspelde De Zondag toen. In zijn eerste optredens voor Anderlecht viel Schmeichel vooral op door zijn uitstekende lange ballen en indrukwekkende traptechniek, kwaliteiten die uitvoerig werden geprezen door coach Riemer.

“Kasper Schmeichel is wat mij betreft nog steeds een top-20 keeper in de wereld. Hij is onwaarschijnlijk sterk met de voeten”, aldus de coach. Het Nieuwsblad suggereert dat het voetballende vermogen de voornaamste reden is waarom Riemer de voorkeur geeft aan Schmeichel.

“Anderlecht heeft nood aan een meevoetballende keeper en dat is dan weer een werkpunt van Dupé.” Ondanks de lof van zijn coach kreeg Schmeichel al snel kritiek omdat hij nog niet had kunnen aantonen waarom hij een betere doelman zou zijn dan Dupé.

Op een bepaald moment was zijn reddingspercentage van 64% het derde laagste in de Belgische competitie, en hij stond op de vijfde plaats op het gebied van punten pakken voor zijn ploeg.

In de eerste zeven wedstrijden voor Anderlecht slaagde Schmeichel er ook geen enkele keer in om de nul te houden. Hij kostte geen punten, maar pakte er ook geen.

‘Rampzalige’ Schmeichel zwaar onder vuur bij Anderlecht en Denemarken

“Oké, Schmeichel is een doelman aan het einde van zijn carrière. Hij heeft zijn scherpte verloren en zal die niet terugkrijgen. Fysieke achteruitgang is onvermijdelijk”, stelde Alexandre Teklak vast in La Dernière Heure.

Anderzijds bleek het puur voetballend vermogen op de korte(re) ruimte ook niet altijd in het voordeel van Kasper Schmeichel te spelen. Na de wedstrijd tegen Standard was Sudpresse daar erg scherp over.

“Zijn voetenspel is echt rampzalig”, beoordeelde de krant. Dit bevestigt - in tegenstelling tot de verklaringen van Brian Riemer - een van de grootste zorgpunten die al bestonden sinds zijn aankomst bij Anderlecht in september, namelijk zijn beperkte voetballende vermogen.

Schmeichel trok deze bedenkelijke vorm door bij de Deense nationale ploeg, waar hij nog veel zwaarder onder de kritiek kwam te liggen dan bij Anderlecht. Hij werd hevig bekritiseerd na de wedstrijd tegen Noord-Ierland, maar bleef de vaste nummer één wegens een gebrek aan alternatieven en door zijn grote staat van dienst als international.

“Hij is 37 jaar oud en niet meer de doelman die hij ooit was. Hij is na deze match mijn grootste vraagteken voor het EK”, zei Morten Bruun, een gewezen international.

“Ik zag een doelman die niet snel naar beneden gaat als hij naar de bal duikt”, zei Kenneth Perez. “Kasper Schmeichel portretteert zichzelf als een héél goeie keeper, maar als een supergoeie doelman dit niet pakt, dan is dit de druppel...”

“Is deze 37-jarige nog de keeper die Denemarken kan redden? Dat zal het EK uitwijzen, maar ik denk niet dat de beste Deense keeper momenteel in het doel staat”, vroeg Allan Olsen, de chef sport van Tipsbladet, zich openlijk af.

Lepe ‘manipulator’ Schmeichel laat invloed gelden op alles en iedereen 

Desondanks bleef de Anderlecht-staff altijd de voorkeur geven aan Kasper Schmeichel vanwege zijn ervaring en charisma, maar hij was verre van onbesproken en werd zelfs beschouwd als de meest controversiële speler bij Anderlecht, zoals Filip Joos opmerkte in zijn column voor De Standaard.

Fans verweten hem ook enkele extra kilo's, en zijn extreem behouden keepersstijl leidde vaak tot vraagtekens. “Geen mens die de omvang van een goal beter kan inschatten dan Kasper Schmeichel”, stelde Het Nieuwsblad vast. “Hij kijkt naar de bal en die vliegt er (meestal) naast. Eens wat meer duiken mag.”

“Gewoon laag naar de hoek mikken, die keeper raakt toch niet bij de paal”, zoals Carl Hoefkens zei tijdens de rust van Standard-Anderlecht aan zijn spelers.

Schmeichel staat erom bekend dat hij al vroeg probeert te anticiperen op waar de bal zal komen, wat betekent dat hij minder hoeft uit te pakken met spectaculaire reddingen. Hij is nooit een spectaculaire doelman geweest, maar straalt altijd onverstoorbaarheid en zekerheid uit. Dan hoef je geen tien ballen per wedstrijd te pakken.

Dankzij zijn ervaring en maturiteit weet Schmeichel ook precies wanneer hij even door zijn knieën moet zakken en medische hulp moet vragen tijdens de wedstrijden, zoals in minuut 81 tegen AA Gent.

Schmeichel brengt bovendien veel persoonlijkheid en charisma in het team. “Dat zie je op het veld. De Deen heeft een sterke persoonlijkheid. Als Kasper iets van zijn teamgenoten vraagt, voeren ze het uit en zwijgen ze. Zelfs Vertonghen zou geen conflict met hem aangaan”, stelde Alexandre Teklak vast.

Ook tijdens de strafschoppenkwestie tegen KRC Genk speelde Schmeichel een belangrijke rol. De lepe Deen zocht contact met Nathan Verboomen, klampte hem aan en sprak in op de scheidsrechter.

Schmeichel manipuleerde Verboomen om de penalty niet te laten hernemen. “De Deense keeper heeft zeker de autoriteit om zijn wil door te drijven. Maxime Dupé had dat niet gekund”, stelde Het Nieuwsblad vast.

Schmeichel plots een van de beste doelmannen in de Jupiler Pro League

Kasper Schmeichel had enkel nog behoefte aan een referentiewedstrijd die diende als antwoord op de groeiende groep sceptici. Tegen Antwerp FC reageerde de doelman op de kritiek en liet hij eindelijk zien wat hij waard was.

“Hij had de afgelopen weken beter kunnen presteren, maar maakte ook geen cruciale fouten. Er was een hetze tegen hem, maar sterke karakters antwoorden op het veld,” zei Brian Riemer na de sterke wedstrijd van de Deen tegen de Great Old.

Schmeichel zette deze positieve lijn voort tegen Cercle Brugge, waar hij uitblonk met enkele indrukwekkende superreflexen. “Sinds de beledigingen van Hoefkens bewijst de Deen almaar meer waarom hij de nummer 1 is,” schreef Het Nieuwsblad.

Schmeichel wordt steeds belangrijker voor Anderlecht, en inmiddels is hij de vijfde beste doelman in de Jupiler Pro League als het gaat om het pakken van punten voor zijn ploeg.

Daarnaast is zijn reddingspercentage gestegen naar 77,4%, waarmee hij zelfs de tweede beste doelman van de Belgische competitie is, na Tobe Leysen (Oud-Heverlee Leuven, 77,5%).

POLL: Is Schmeichel een van de beste doelmannen in de JPL?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

De Roeck en Fink maken (voorlopige) type-elftallen bekend
De Roeck en Fink maken (voorlopige) type-elftallen bekend

Royal Antwerp FC en KRC Genk spelen om 18u30 hun galamatch tegen respectievelijk Parma en Lille OSC. ...

0
0
Rondje oefenmatchen: AA Gent en Antwerp onderuit
Rondje oefenmatchen: AA Gent en Antwerp onderuit

Er stonden namiddag heel wat oefenduels op het programma. Het dient gezegd: de eersteklassers kenden ...

63
63
<strong>Waarom Club Brugge in de aanval mogelijk nog sterker is</strong>
Waarom Club Brugge in de aanval mogelijk nog sterker is

Club Brugge haalde met Gustaf Nilsson een nieuwe spits. Hij kwam over van Union SG en kostte 6,4 ...

139
139
<strong>Anderlecht rondt voorbereiding af: dit is de balans</strong>
Anderlecht rondt voorbereiding af: dit is de balans

De voorbereiding van RSC Anderlecht ligt achter de rug. Morgen volgt nog een match tegen Amiens voor ...

119
119
<strong>AA Gent zet ex-target van Club en RSCA op de shortlist</strong>
AA Gent zet ex-target van Club en RSCA op de shortlist

AA Gent gaat zich de komende weken nog versterken. De club staat op het punt om met Aim&eacute; ...

93
93
Bornauw terug naar Anderlecht? Dit is zijn antwoord
Bornauw terug naar Anderlecht? Dit is zijn antwoord

RSC Anderlecht speelde namiddag een galamatch tegen VfL Wolfsburg. Voor Sebastiaan Bornauw was dat ...

145
145
‘Union SG brengt formeel bod uit op 18-jarige parel'
‘Union SG brengt formeel bod uit op 18-jarige parel'

Union SG moet weer met een volledig schone lei aan het nieuwe seizoen beginnen. Na een knalseizoen ...

48
48
Ruben Van Gucht trekt snoeihard besluit: "Het viel..."
Ruben Van Gucht trekt snoeihard besluit: "Het viel..."

Er zijn heel wat mensen die tijdens het EK de hoofdrol opeisten maar voor Ruben Van Gucht was er een ...

191
191
 Comeback Anderlecht in galamatch, zware blessuredomper
Comeback Anderlecht in galamatch, zware blessuredomper

RSC Anderlecht nam het in een galawedstrijd op tegen het Duitse Wolfsburg. Bij de Duitsers stonden ...

398
398
‘Charleroi haalt international, maar stuurt speler direct weg’
‘Charleroi haalt international, maar stuurt speler direct weg’

Sporting Charleroi heeft volgens La Derni&egrave;re Heure Mondy Prunier binnengehaald. Da ...

37
37
Kortrijk-fans woest: vier uur reizen en dan plots geweigerd
Kortrijk-fans woest: vier uur reizen en dan plots geweigerd

KV Kortrijk staat vandaag tegenover het Nederlandse AZ Alkmaar in een oefenwedstrijd. De supporters ...

229
229
‘Anderlecht met de handen in het haar na zware blessure’
‘Anderlecht met de handen in het haar na zware blessure’

RSC Anderlecht speelt vandaag een galawedstrijd tegen het Duitse Wolfsburg. Aan de rust staat ...

464
464
OHL maakt veelbesproken toptransfer bekend
OHL maakt veelbesproken toptransfer bekend

Oud-Heverlee Leuven heeft de komst van William Balikwisha op de offici&euml;le kanalen ...

83
83
'Strijd om Delorge barst los: Club Brugge zit Gent dwars'
'Strijd om Delorge barst los: Club Brugge zit Gent dwars'

Een weekje voor de start van het nieuwe seizoen in de Jupiler Pro League, zijn de meeste ...

663
663
'Witte rook nabij: AA Gent legt recordsom neer'
'Witte rook nabij: AA Gent legt recordsom neer'

Bij AA Gent gaat het nieuwe seizoen snel van start, aanstaande donderdag beginnen de Buffalo's al ...

426
426