Nieuwe megadeal Antwerp FC met ‘waanzinnige speler’

Nieuwe megadeal Antwerp FC met ‘waanzinnige speler’

Mahamadou Doumbia verovert razendsnel de harten van fans, technische staf en het bestuur van Antwerp FC. Na een indrukwekkend debuut, waarin hij met een verbluffend afstandsschot de winnende goal scoorde tegen Standard, is hij niet meer te stoppen.

Doumbia wordt al 'Boem Boem Doumbia' genoemd vanwege zijn verwoestende afstandsschoten. Zijn krachtige spel en ongelooflijke (trap)techniek verdienen alle lof. Met zijn talent en potentieel kan hij zelfs in de voetsporen treden van de legendarische Arthur Vermeeren volgens Patrick Goots.

De bekende podcaster Evert Winkelmans noemt Doumbia een “waanzinnige speler”, en noemt hem een van de spelers die Antwerp break-even gaan krijgen.

Doumbia beleeft stormachtig parcours bij Antwerp FC

Tijdens de vorige zomermercato verraste Antwerp FC door op deadline day een nieuwe transfer aan te kondigen: Mahamadou Doumbia (19) zette zijn handtekening onder een vierjarig contract op de Bosuil.

Hij kwam over van de JMG Academy Bamako, maar Doumbia vertoefde in praktijk veel langer op Antwerps grondgebied. Hij trainde al een week mee bij de Young Reds, het beloftenelftal van Antwerp in de hoogste amateurafdeling, en hij speelde ook een oefenwedstrijd mee.

Joachim Vercaigne had Doumbia grondig gescreend en hij kon de club overtuigen om de Malinees tot 2027 onder contract te leggen.

Tijdens zijn aanpassingsperiode kreeg Doumbia alle ruimte en ondersteuning om te integreren. Slechts enkele weken na zijn aankomst verscheen hij al in de ploeg van de Young Reds, om er niet meer uit te gaan.

De transfer van Arthur Vermeeren naar Atlético Madrid opende zelfs de deuren voor Doumbia om zich sneller dan verwacht te bewijzen in het eerste elftal van Antwerp FC.

Direct exploderen zoals Vermeeren: het is echt niet iedereen gegeven

Mark van Bommel stond voor een uitdaging bij het vinden van een oplossing voor het vertrek van Arthur Vermeeren op het centrale middenveld. Intern had hij enkele opties, waaronder Milan Smits (19), vast lid van de A-kern, en Milo Horemans (17), die tijdens de zomerstage indruk maakte.

Mahamadou Doumbia (19) werd ook genoemd als een mogelijke kandidaat om de open plek op te vullen. Gazet van Antwerpen waarschuwde voor het leggen van te veel druk op deze jonge middenvelders: “Direct exploderen zoals Vermeeren deed: het is echt niet iedereen gegeven.”

Van Bommel zelf benadrukte dat hij niet bang was om Smits of Doumbia een kans te geven, maar dat hij ook geduldig wilde zijn. “Ik probeer hen zo veel mogelijk te laten wennen, maar ze zijn er nog maar sinds kort bij. Terwijl zoiets net tijd nodig heeft.”

Hij had Doumbia meermaals bekeken bij de U23 en zag in hem een speler met een profiel dat van waarde kon zijn voor het eerste elftal. Doumbia is een aanvallend ingestelde middenvelder dan een pure controleur, wat een extra dimensie kon toevoegen aan het spel van het team.

Nieuw Antwerp FC-goudhaantje: Hoe is hij zo lang onder de radar kunnen blijven?

Eind januari gaf Mark van Bommel Mahamadou Doumbia zijn debuut in het eerste elftal tegen KAS Eupen, en slechts enkele dagen later stond de Malinees al in de basis tegen Standard.

Op het veld van Sclessin toonde Doumbia geen tekenen van plankenkoorts. Hij liet technisch een paar mooie dingen zien en dat hij zeer moeilijk van de bal te zetten is. Maar het was vooral zijn prachtige doelpunt die indruk maakte, dat ook nog eens de winnende goal bleek te zijn.

Met een verbluffende streep schoot hij de 0-1 binnen. “We weten dat hij goed kan schieten. Dat laat hij bijna elke dag op training zien. Het zijn rare, soms moeilijke ballen waarvan ik zeg: 'níét naar doel schieten.' Maar als hij zo schiet, mag hij vaker een poging wagen”, lachte Van Bommel na de match.

“Hoe is die jongen zo lang onder de radar kunnen blijven?” vroeg Patrick Goots zich af. “Alles samengevat vond ik Doumbia een openbaring. Hij kan het nieuwe goudhaantje worden op het Antwerpse middenveld.”

Boem Boem Doumbia: de nieuwe Arthur Vermeeren?

Zijn indrukwekkende afstandsschot tegen Standard bleek geen toevalstreffer te zijn, want bij de Young Reds verraste Mahamadou Doumbia eerder al met een verbluffend doelpunt tegen Heist.

Toen joeg hij het leer bijna vanaf de middencirkel richting de winkelhaak. “Hij verraste ons meteen met de kracht die in zijn beentjes zit”, zei ploegmaat Jelle Bataille aan Gazet van Antwerpen.

“'t Zijn niet de stevigste kuiten, maar hij vuurt wel serieuze pegels af.” Na Standard bevestigde Doumbia zijn uitmuntende traptechniek door opnieuw een doelpunt van afstand te scoren in de Beker van België tegen KV Oostende.

'Boem Boem Doumbia' wordt hij al genoemd vanwege zijn verwoestende afstandsschoten. “Dan beschik je over een geweldig wapen. Probeer als 'nummer 6' of '8' maar eens te scoren”, zei Patrick Goots in Gazet van Antwerpen.

Goots gelooft zelfs dat Doumbia goed op weg is om in de voetsporen van Arthur Vermeeren te treden. “Omdat ik dezelfde dingen terugzie als bij Arthur: er meteen staan, goede voetjes, veel loopvermogen, fysiek aanwezig en dikwijls heer en ­meester in de één-tegen-éénsituaties. Doumbia is een goudhaantje en kan ver geraken.”

Straf van Antwerp: ‘waanzinnige’ Doumbia gaat Antwerp break-even krijgen

Mahamadou Doumbia heeft buskruit in de kuiten, maar ook nog veel andere kwaliteiten. De sierlijke middenvelder combineert verfijnde techniek met stevigheid in de duels, en hij heeft het vermogen om ballen te recupereren en zijn mannetje uit te schakelen.

“Goede voeten, een harde trap en veel présence”, stelde Het Laatste Nieuws vast. “De grootste verdienste van Antwerp en het scoutingsteam is dat ze de Malinees ontdekt hebben.”

Faris Haroun, zijn voormalige coach bij de Young Reds, is onder de indruk van de enorme vooruitgang die Doumbia heeft geboekt in slechts enkele maanden tijd. “Vergeet niet dat hij nog maar een half jaar op de Bosuil rondloopt.”

Doumbia toont lef op het veld, maar moet nog tactisch bijgeschoold worden en soms bevat zijn spel nog te veel risico. Desalniettemin is zijn talent onmiskenbaar, en volgens De Standaard hoopt Antwerp dat Doumbia op termijn veel geld zal opbrengen om de financiële situatie te verbeteren.

De bekende podcaster Evert Winkelmans deelt deze visie. “Da’s het straffe aan Antwerp. Vermeeren vertrekt en Doumbia verschijnt ten tonele, een waanzinnige speler”, zei hij aan Gazet van Antwerpen. “Jongens als George (Ilenikhena, red.) en Doumbia gaan Antwerp break-even krijgen.”

POLL: Antwerp zal Doumbia voor veel geld kunnen verkopen

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Club Brugge deelt geweldige beelden na Europese krachttoer
Club Brugge deelt geweldige beelden na Europese krachttoer

Een maand geleden zat Club Brugge nog zowat in zak en as, maar intussen is Blauw-Zwart weer ...

10
10
'Zizou is back: Zidane volgend seizoen bij deze grootmacht'
'Zizou is back: Zidane volgend seizoen bij deze grootmacht'

Maar weinig trainers kunnen in de 21ste eeuw zo'n indrukwekkend palmares voorleggen als Zinedine ...

50
50
De Rossi komt met update over blessure Lukaku
De Rossi komt met update over blessure Lukaku

Het is donderdag een uitstekende avond geworden voor de Belgen die nog actief waren op het Europese ...

28
28
Fiorentina haalbare kaart voor Club? "Ze hebben hun zwaktes"
Fiorentina haalbare kaart voor Club? "Ze hebben hun zwaktes"

Historisch, anders kan de prestatie van Club Brugge op donderdagavond niet omschreven worden. Het ...

206
206
'Belgische Charleroi-flop voor miljoenen naar Bundesliga'
'Belgische Charleroi-flop voor miljoenen naar Bundesliga'

Een aantal Belgische voetballers legden de voorbije jaren een opmerkelijk parcours af. Denk ...

15
15
Nagelsmann bezorgt Bayern mokerslag in zoektocht naar coach
Nagelsmann bezorgt Bayern mokerslag in zoektocht naar coach

Bayern München kondigde al een hele tijd geleden aan dat het na dit seizoen afscheid neemt van ...

25
25
TRANSFERUURTJE: 'Overmars vertrekt, AA Gent passeert langs kassa'
TRANSFERUURTJE: 'Overmars vertrekt, AA Gent passeert langs kassa'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

257
257
'Kandidaat-overnemer duikt al op bij Standard'
'Kandidaat-overnemer duikt al op bij Standard'

Standard kent de zoveelste crisis. De Rouches hopen zo snel mogelijk verlost te zijn van de ...

204
204
Hayen verklaart hoe hij Club Brugge weer op de rails zette
Hayen verklaart hoe hij Club Brugge weer op de rails zette

Nicky Hayen heeft Club Brugge weer helemaal op de rails gezet. In Europa en de Jupiler Pro League ...

428
428
Smaakmaker Genk doet onthulling over Anderlecht
Smaakmaker Genk doet onthulling over Anderlecht

Als KRC Genk zich nog in de titeldebatten wil mengen, moet het morgenavond winnen van RSC ...

239
239
Jackers zet Club Brugge met voeten op de grond na Europese stunt
Jackers zet Club Brugge met voeten op de grond na Europese stunt

Club Brugge won afgelopen donderdag tegen het Griekse PAOK en mag zich opmaken voor de halve finales ...

470
470
Amuzu vergelijkt zichzelf met Doku: "Pijn tot in de toppen van mijn tenen"
Amuzu vergelijkt zichzelf met Doku: "Pijn tot in de toppen van mijn tenen"

RSC Anderlecht is bijzonder goed begonnen aan de Champions' Play-Offs. De Brusselse recordkampioen ...

121
121
Kuyt heeft héél duidelijke eisen voor Beerschot na promotie
Kuyt heeft héél duidelijke eisen voor Beerschot na promotie

Beerschot kroonde zich afgelopen weekend tot kampioen in de Challenger Pro League en treedt volgend ...

202
202
Tolu zet hatende Anderlecht-fans stevig op hun plaats
Tolu zet hatende Anderlecht-fans stevig op hun plaats

De strijd om de titel in de Jupiler Pro League blijft razend spannend. Ook bij KRC Genk dromen ze ...

319
319
Europese kwalificatie levert Club Brugge fraai extraatje op
Europese kwalificatie levert Club Brugge fraai extraatje op

Club Brugge heeft donderdagavond zijn afspraak met de geschiedenis niet gemist, want het wist de hel ...

442
442